DSpace logo

Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorioinstitucional.uea.edu.br//handle/riuea/5235
Title: Descrição da produção de açaí de quatro famílias produtoras da comunidade São João de Veneza
Other Titles: Description of açaí production from four producing families in the São João de Veneza community
Authors: Leandro, Edilson Cavalcante
metadata.dc.contributor.advisor1: Pereira, Edfram Rodrigues
Keywords: Matemática, Aplicada, Açaí;Mathematics, Applied, Açaí
Issue Date: 16-Oct-2023
Publisher: Universidade do Estado do Amazonas
metadata.dc.description.resumo: O açaí é uma palmeira de ocorrência natural em ambiente terra- firme ou em várzea do estuário amazônico, de suma importância na alimentação e na geração de renda dos ribeirinhos. Com o objetivo de descrever a produção do vinho do açaí da comunidade indígena São João de Veneza, município de Benjamim Constant –AM realizou-se entrevista com aplicação de 20 questões a 4 produtores, como resultados detectamos as famílias tem seu plantio de açaí manejado com a orientação de técnicos do IDAM, no entanto a coleta em sua grande parte é de planta presente na natureza. Sendo assim, percebemos que a comunidade tem grande potencial de crescimento na produção do açaí, destacamos que a colheita é feita no período de janeiro a junho, mas ano de 2022 a comunidade recebeu 12 mil mudas de açaí do tipo Pai d’agua, doado pelo IDAM, que produzirá o ano todo. A comunidade produz apenas o vinho do açaí, logo pode investir na produção de outros alimentos derivados. Com isso, a pesquisa mostra que o cultivo de açaí tem grande potencial econômico.
Abstract: Açaí is a palm tree that occurs naturally in upland environments or in the floodplains of the Amazon estuary, and is extremely important in the diet and income generation of riverside dwellers. With the aim of describing the production of açaí wine in the indigenous community São João de Veneza, municipality of Benjamim Constant – AM, an interview was carried out with the application of 20 questions to 4 producers, as a result we detected that families have their açaí plantation managed with guidance from IDAM technicians, however the majority of the collection is from plants present in nature. Therefore, we realize that the community has great potential for growth in açaí production, we highlight that the harvest is carried out from January to June, but in 2022 the community received 12 thousand açaí seedlings of the Pai d'agua type, donated by IDAM, which will produce all year round. The community only produces açaí wine, so it can invest in the production of other derived foods. As a result, research shows that açaí cultivation has great economic potential.
URI: http://repositorioinstitucional.uea.edu.br//handle/riuea/5235
Appears in Collections:CESTB - Trabalho de Conclusão de Curso Graduação



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.