DSpace logo

Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorioinstitucional.uea.edu.br//handle/riuea/1459
Title: Meios de cultura alternativos para produção de biomassa de Pleurotus eryngii
Other Titles: Alternative culture media for the production of Pleurotus eryngii biomass
Authors: Andrade, Cleudiane Pereira de
Keywords: Cogumelos comestíveis;Fermentação submersa;Vegetais amazônicos
Issue Date: 7-Dec-2017
Publisher: Universidade do Estado do Amazonas
Citation: ANDRADE, Cleudiane Pereira de. Meios de cultura alternativos para produção de biomassa de Pleurotus eryngii. Manaus: Universidade do Estado do Amazonas, 2017.
Abstract: The practice of eating edible mushrooms becomes more and more popular, what was once restricted to the Eastern countries, this is only one reason why we have tried to advance in the conditions of cultivation that aim at greater production and yield of this. Thus, this research aimed to evaluate the potentiality of the P. eryngii mushroom for the production of mycelial biomass using alternative culture media by submerged fermentation considering the influence of culture time. For this, biomass production was verified by submerged fermentation using media based on Amazonian vegetables, namely: cassava, sweet potato (purple peel and white peel), purple and white with pH measured at 6.0, sterilized at 121°C for 15 minutes. The fermentation was conducted for 15 days at 25°C under constant stirring at 150 rpm in the absence of light. After five, ten and fifteen days of cultivation, the flasks were separated for quantification of the mycelial biomass, which was filtered off under vacuum, dehydrated to constant weight, and the pH of the supernatant was measured. It was verified that fungal growth occurred in all proposed culture media and the POL (test) medium favored biomass production, with values of 2.2 g/L, 6.69 g/L, and 11.02 g/L five, ten and fifteen days of cultivation, respectively. For plant-based media, on the 5th day of cultivation, the media with the base of cassava were highlighted, with 2.65g/L of mycelial biomass; after 10 days of cultivation, mediums formulated with white character (6.55/ L) and finally for the 15th day of culture were the means formulated with sweet potato of purple bark (12.02g/L). The culture medium showed a higher pH decrease as a function of culture time, with a mean of 5.88 (5th day), 3.77 (10th day) and 3.9 (15th day). This work shows that the continuity of research in this area is very promising, contributing to a better understanding of P. peyngii physiology and the development of bioprocesses.
Description: A prática de consumo de cogumelos comestíveis torna-se cada vez mais popular, o que antes era restrito aos países orientais, esse é apenas um dos motivos pelo qual tem-se procurado avançar nas condições de cultivo que visem maior produção e rendimento deste. Desta forma, tal pesquisa visou avaliar a potencialidade do cogumelo P. eryngii quanto à produção de biomassa micelial usando meios de cultura alternativos por fermentação submersa considerando a influência do tempo de cultivo. Para isso, a produção de biomassa foi verificada por fermentação submersa utilizando meios à base de vegetais amazônicos, a saber: macaxeira, batata-doce (casca roxa e casca branca), cará-roxo e cará branco com pH aferidos em 6,0, esterilizados a 121ºC por 15 minutos. A fermentação foi conduzida durante 15 dias a 25 °C sob agitação constante de 150 rpm na ausência de luz. Após cinco, dez e quinze dias de cultivo, foram separados os frascos para quantificação da biomassa micelial, que foi separada por filtração a vácuo, desidratadas até peso constante, e medidos o pH do líquido sobrenadante. Verificou-se que houve crescimento fúngico em todos os meios de cultura propostos e o meio POL (teste) favoreceu a produção da biomassa, com valores de 2,2g/L, 6,69g/L, e 11,02g/L tendo decorridos cinco, dez e quinze dias de cultivo, respectivamente. Para os meios à base de vegetais, no 5º dia de cultivo destacou-se os meios à base de macaxeira destacou-se o 2,65g/L de biomassa micelial; após 10 dias de cultivo, meios formulados com cará-branco (6,55g/L) e finalmente para o 15º dia de cultivo foram os meios formulados à base de batata-doce de casca roxa (12,02g/L). O meio de cultura POL apresentou maior diminuição de pH em função do tempo de cultivo, com médias de 5,88 (5º dia), 3,77 (10º dia) e 3,9 (15º dia). Esse trabalho mostra, enfim, que a continuidade de pesquisas nessa área é bastante promissora, contribuindo para um melhor entendimento da fisiologia de P.eryngii e para o desenvolvimento de bioprocessos.
URI: http://repositorioinstitucional.uea.edu.br//handle/riuea/1459
Appears in Collections:ENS - Trabalho de Conclusão de Curso de Graduação

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Meios de cultura alternativos para produção de biomassa de Pleurotus eryngii.pdf732,05 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons