DSpace logo

Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorioinstitucional.uea.edu.br//handle/riuea/4493
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSouza Júnior, Ricardo Fabiano Cunha de r-
dc.date.available2023-01-30-
dc.date.available2023-01-25T17:15:55Z-
dc.date.issued2022-05-31-
dc.identifier.urihttp://repositorioinstitucional.uea.edu.br//handle/riuea/4493-
dc.description.abstractThe objective of the work is to identify, analyze and design a ventilation and exhaust system suitable for a large industrial kitchen located in the industrial district of Manaus, as well as air conditioning the internal environment for customers. For this, studies were carried out in the areas of heat transfer, refrigeration and air conditioning and mechanisms that allowed the projection considering the climate of the region, all utensils used in the kitchen that generate heat such as ovens, roasters, stoves, all appliances and electronic objects. that are part of the kitchen, arrangement of walls, windows, slab and geographic position generating precise calculations for this environment. It was also found that the temperature in the work environment directly affects the performance of employees, an environment without adequate air conditioning and the maintenance of air conditioning equipment generates discomfort, respiratory diseases that appear at first as fatigue and can evolve into something more serious, employee unhappiness and lower-than-expected production, so the project also aims to improve the quality of life in the work environment (QWL). Another problem that will be solved is air pollution in the environment, thanks to the use of exhaust fans, the workplace will have less smoke in case of any food burning, it will minimize problems with bad odor or any discomfort that this air dammed up in the environment. can provide.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade do Estado do Amazonaspt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectClimatizaçãopt_BR
dc.subjectRefrigeraçãopt_BR
dc.subjectExaustorespt_BR
dc.subjectAr-condicionadopt_BR
dc.subjectManutençãopt_BR
dc.subjectDoenças respiratóriaspt_BR
dc.subjectQualidade de vida no ambiente de trabalhopt_BR
dc.subjectIsuflamentopt_BR
dc.subjectVentilaçãopt_BR
dc.subjectAir conditioningpt_BR
dc.subjectRefrigerationpt_BR
dc.subjectExhaust fanspt_BR
dc.subjectAir conditioningpt_BR
dc.subjectMaintenancept_BR
dc.subjectRespiratory diseasespt_BR
dc.subjectQuality of life in the work environmentpt_BR
dc.subjectInsufflation,pt_BR
dc.subjectVentilationpt_BR
dc.titleProjeto de climatização, exaustão e ventilação mecânica de panificadorapt_BR
dc.title.alternativeAir conditioning, exhaustion and mechanical ventilation project for a bakerypt_BR
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
dc.date.accessioned2023-01-25T17:15:55Z-
dc.contributor.advisor1Barreda Del Campo, Educardo Rafael-
dc.contributor.advisor1ID4106013645862712pt_BR
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/4106013645862712pt_BR
dc.contributor.referee1Cruz, Ricardo Wilson Aguiar da-
dc.contributor.referee1ID0131204505530010pt_BR
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/0131204505530010pt_BR
dc.contributor.referee2Evangelista Neto, João-
dc.contributor.referee2ID4152416345697810pt_BR
dc.contributor.referee2Latteshttp://lattes.cnpq.br/4152416345697810pt_BR
dc.description.resumoO objetivo do trabalho é identificar, analisar e projetar um sistema de ventilação e exaustão adequado para uma cozinha industrial de grande porte localizada no distrito industrial de Manaus, bem como climatizar o ambiente interno para os clientes. Para isso foram feitos estudos nas áreas de transferência de calor, refrigeração e ar-condicionado e mecanismos que possibilitaram a projeção considerando o clima da região, todos os utensílios utilizados na cozinha que geram calor como fornos, assadeiras, fogões, todos os eletrodomésticos e objetos eletrônicos que fazem parte da cozinha, disposição de paredes, janelas, laje e posição geográfica gerando cálculos precisos para esse ambiente. Verificou-se também que a temperatura no ambiente de trabalho afeta diretamente no rendimento dos funcionários, um ambiente sem a climatização adequada e a manutenção de aparelhos de ar-condicionado gera desconforto, doenças respiratórias que aparecem num primeiro momento como um cansaço podendo evoluir para algo mais grave, infelicidade do colaborador e produção abaixo do esperado, então o projeto visa também uma melhoria na qualidade de vida no ambiente de trabalho (QVT). Outro problema que será solucionado é a poluição do ar no ambiente, graças ao uso de exaustores, o local de trabalho passará a ter menos fumaças em caso de alguma queima de alimentos, minimizará problemas com mal odor ou algum incomodo que esse ar represado no ambiente possa proporcionar.pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.subject.cnpqControle Ambiental.pt_BR
dc.publisher.initialsUEApt_BR
Appears in Collections:EST - Trabalho de Conclusão de Curso Graduação

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Projeto de climatização, exaustão e ventilação mecânica de panificadora.pdf3,36 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.